poniedziałek, 18 czerwca 2012

Tagliatelle z sosem serowym i zieloną herbatą

  Uwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • 100 g żółtego sera,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu,
  • 400 ml śmietany 12%,
  • 1 torebka zielonej herbaty,
  • 2 łyżki świeżej bazylii,
  • 400 g makaronu tagliatelle.
Przygotowanie:
 
  Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy. Następnie podsmażamy je na oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej bazylii. Podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle.
 

11 komentarzy:

  1. o, nie spotkałam się z taką propozycją;)
    bardzo wyczuwalna jest ta herbata??;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysl - musze wyprobowac. Nie gotowalam jeszcze z herbata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie przygotowywałam obiadów z dodatkiem herbaty...ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zieloną herbatę, a dodanie jej do tagliatelle brzmi interesująco! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo inspirujące, chyba dziś spróbuję i zrobię na kolację. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakujące :) Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak smakowało, czy smak herbaty mocno się przebijał w całości?

    OdpowiedzUsuń