niedziela, 11 grudnia 2011

Dekoracja pierniczków



Składniki na lukier:

1 białko,
1,5 szklanki cukru pudru,
5 kropli soku z cytryny.

A tutaj przepis na pierniczki i moja dekoracja pierniczków :)






Przygotowanie:
Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty i idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego.


Jak zrobić szprycę?

  Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu). Tak samo zwijamy drugą część trójkąta. Do powstałej tutki wkładamy łyżką lukier, zamykamy od góry i odcinamy na samym dole koniec. Dekorujemy :)









1 komentarz:

  1. Uratowałas mi tyłek :D Jutro robie tort dla synka na roczek i nie wiedziałąm jak zrobić napis, teraz już wiem i mam nadzieje ze mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń